Trajno lasersko odstranjevanje dlak – epilacija

Trajno lasersko odstranjevanje dlak – epilacija

IPL Laser – Aparatura za selektivno fototermolizo

odstranjevanje-dlak

Je odstranjevanje dlak z voskom za vas preboleče?
Predstavljamo vam IPL – s katerim učinkovito, strokovno in predvsem varno odstranjujemo razne kožne nevšečnosti. IPL – Intensive Pulsed Light v prevodu pomeni intenzivna pulzirajoča svetloba. V primerjavi s klasično lasersko terapijo tehnologija IPL predstavlja korak naprej. Tako laserji kot IPL aparati delujejo na principu selektivne fototermolize. To pomeni, da se svetlobna energija (foto-) pretvori v toplotno energijo (termo-) , ki po tem uniči ciljno celico (-lisis).

Za ta namen uporabljamo laser, proizvajalca Asah Medico. Tehnični podatki tega laserja po sedanjih svetovnih merilih ustrezajo najmodernejšim smernicam. Laser ima vgrajen hladilni sistem, ki tretirani predel hladi pred, med in po emisiji laserskega žarka, kar je pomembno dejstvo za varen in uspešen poseg. To je osnova, da ima ta laser certifikat FDA in CE in dovoljenje Urada za zdravila v Sloveniji. Eden od pogojev za uspeh terapije je poleg najnovejše laserske tehnike visokega medicinskega razreda, tudi strokovna usposobljenost osebja.

 

Odstranjevanje motečih dlačic
Na podlagi fototermičnega učinka dosežemo uničenje dlačnega folikla. Svetloba se asorbira v melanin, ki ga je največ v temnejših dlačicah. Koagulira celice matrixa upočasni metabolizem cortex celic in oslabi prekrvaitev folikla. Ker je možno dlačni folikel uničiti le v anageni fazi je potrebno postopek ponavljati. Potrebno je opraviti od 9 do 12 tretmajev, da dosežete 70 – 90% dolgotrajno redukcijo poraščenosti na tretiranem predelu telesa. Za stranko so tretmaji neboleči. Tretirate lahko vse dele telesa, razen predela okoli oči.

Lasersko odstranjevanje dlak

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?
IPL tehnologija zagotavlja hitro, učinkovito, neboleče in progresivno odstranjevanje dlak. Sprožena svetlobna energija se absorbira v melaninu. Ker je melanina največ v celicah matriksa in folikla dlake, se tu sprosti največ energije. Ta jih uniči (fototermoliza) ne da bi poškodovala okoliška tkiva. V papili se nahajajo tudi krvne žile, ki prehranjujejo dlako. Zaradi širokega spektra valovnih dolžin s katerimi delujemo na kožo in delne absorbcije energije v hemoglobinu, pride do zamašitve žil, ki prehranjujejo papilo. Posledica je zmanjšana oskrba folikla s krvjo kar se kaže v zmanjšani ponovni rasti dlake.

Kake rezultate lahko pričakujem?
Najboljši rezultati se dosežejo pri velikem barvnem kontrastu med kožo in dlako. To pomeni, da smo lahko učinkovitejši pri temnih, debelejših dlakah na svetli polti in manj učinkoviti pri svetlih in sivih dlakah. Temna koža ne le zniža učinkovitost posega temveč tudi poveča možnost nastanka opeklin. Zato je pomembno, da se izognemo sončenju vsaj dva meseca pred posegom. Prav tako se v tem obdobju ne sme jemati sredstev za porjavitev kože.

 

Postopek in napotki laserskega odstranjevanja dlak

Pred posegom
Pred posegom je potrebno opraviti pregled kože, da se določi tip kože in dlak. Potrebno se je izogniti voskanju, puljenju dlak s pinceto ali kemični depilaciji vsaj 1 mesec pred posegom. V tem času lahko dlake odstranjujemo le z britjem z britvico. En ali dva dni pred posegom si dlake odstranite z britvico.  Idealno je, da so dlake med posegom dolge do 1 mm.

Med posegom
Terapevt na kožo nanese gel. Namen tega je izboljšati prodiranje energije skozi kožo in sočasno hlajenje kože. Na ta način se tudi zmanjšan občutek skelenja/zbadanja. Sam poseg se izvaja tako, da se celoten predel, ki ga obravnavamo, košček za koščkom presvetli s sondo. Sam poseg traja 15-90 minut, odvisno od površine kože ki se obdeluje.

Po posegu
K opravljanju dnevnih dejavnostih se lahko vrnete takoj Na koži, ki je bila obravnavana, se ponavadi čuti rahlo ščemenje ali je vidna rahla rdečica. Oboje izzveni v 24- 48 urah. Kadar pa se to pojavi, je potrebno kožo hladiti. To naredimo s pomočjo hladnih obkladkov ali hladilnega gela. Izogibati (vsaj 10 dni po posegu) se je potrebno sončenju (tudi v solarijih), savni, jemanju preparatov za porjavitev kože, umivanju kože s prevročo vodo in grobemu drgnjenju z brisačo. Priporočljivo pa je, da se obravnavani del kože 2-3 dni maže z ustrezno nevtralno hidratantno kremo ali hladilnim gelom.

Intervali med dvema posegoma
Odstranjevanja dlačic se pravilno lotimo takole: prve štiri tretmaje prihajajo stranke na tretma enkrat mesečno, zatem pa enkrat na dva meseca. Zadnji tretma mnogokrat obiščejo po treh mesecih, da odstranimo še tisto malenkost dlačic, kar jih je ostalo. Med vsemi intervali je zaželeno, da se dlačice brijejo, nekje po drugem ali tretjem tretmaju pa bodo že ob najmanjšem dotiku odpadale tudi same od sebe.

Zakaj je jesen najprimernejši čas za lasersko odstranjevanje dlačic?
Jesen je najprimernejši čas zato, ker sonce ni več tako močno in nismo več intenzivno porjaveli. Na porjaveli koži namreč ne smemo delati z najmočnejšim programom, saj se porjavela koža že šteje za poškodovano in je tako preveč občutljiva, da bi lahko na njej izvajali kakršne koli posege. Če se pozimi odpravimo na dopust v toplejše kraje, smo primorani za mesec ali dva prekiniti tretmaje ter z njimi nadaljevati, ko se porjavelost popolnoma izniči, vendar pa to na končni rezultati bistveno ne vpliva. Pozna jesen je torej zares najprimernejši čas za pričetek tretmajev laserskega odstranjevanja dlačic.

Koliko obiskov je potrebnih za popolno odstranitev dlačic? Se število obiskov razlikuje glede na predel telesa – na primer noge, pazduha, bikini predel?
Ker je možno dlačni folikel uničiti le v anageni fazi, je potrebno postopek ponavljati. Dlaka namreč raste v treh različnih fazah, zato jo je potrebno največkrat uloviti v anageni fazi. Dlake začnejo spontano odpadati 10-20 dni po posegu. Čez 4-6 tednov (odvisno od predela kože ki se obdeluje) bodo druge dlačice v anageni fazi. Te bomo uničili z naslednjim posegom. Za odstranitev vseh dlak je potrebno ponoviti poseg na določenem področju 3-8 krat v pravilnih časovnih presledkih. Za odstranitev 70 do 80 % nezaželenih dlačic je potrebnih vsaj 6 obiskov, za odstranitev več kot 90 % pa 8 obiskov ali več. Zaradi hormonskih sprememb se dlake na obdelanem predelu čez nekaj časa spet pojavijo vendar so šibkejše, tanjše, svetlejše in redkejše. Priporoča se ponoviti poseg enkrat do dvakrat na leto (ali po potrebi, če se dlake spet pojavijo v večjem številu), da bi vzdrževali doseženi učinek. Število obiskov se ne razlikuje glede na predel telesa, saj je od vsake posamezne osebe odvisno, na katerem predelu se najprej pokažejo zares dobri rezultati.

V katerih primerih lasersko depilacijo odsvetujete?
V skorajda nobenem, vendar se ji je vseeno dobro izogniti v obdobju nosečnosti, če imamo diabetes, če imamo opravka s kožo, ki je v preteklosti že pokazala znake nagnjenosti k brazgotinjenju. Odsvetuje se tudi osebam, ki za kozmetično nego kože uporabljajo fotoaktivna maziva, ter tistim, ki se zdravijo z zdravili, ki lahko izzovejo fotosenzibilnost.

V kolikor ste torej pripravljeni na trdo bitko proti dlakam, je predstavljena taktika zmagovalna.

Cenik za trajno lasersko odstranjevanje dlak